Judo nedir,kuralları nelerdir?

Judo 19. yüzyılda Japon Jigoro Kano’nun öğretilerinden yararlanılarak geliştirilmiş, kelime anlamı “nezaket yolu” anlamına gelen bir dövüş sanatı ve yakın dövüş sporudur. Temel ilkeleri 1882 yılında tanımlanmıştır. Japon modern dövüş sanatlarının ilk örnekleri arasındadır.
Judo’da rakibe yumruk ve tekme atmak yasaktır. Bunların yerine tercih edilen, rakibi yere sererek, çivileyerek, sıkarak ya da kilide alarak boyun eğmeye zorlamak ve ippon almaktır. İppon bokstaki nakavta denktir.
Kyu yani öğrencilik devresinde beyaz, sarı, turuncu, yeşil, mavi , kahverengi olmak üzere 6 kemer vardır. Dan adı verilen ustalık dereceleri ise 10 adettir. Kırmızı, kırmızı-beyaz ve siyah kemerlerden oluşur.
Zemin tatmi adı verilen 2×1 boyutlarındaki koruyucu döşemelerle kaplanır. Karşılaşmaların çoğu 10×10 metreye kadar izin veriliyor olmasına rağmen ölçüleri 8×8 olan bir alanda yapılır.
Judo Uluslararası Judo Federasyonu’nun kurallarına göre yönetilir ve savunmaya yönelik bir stil ağır bir şekilde cezalandırılır. Bir judo karşılaşmasında sayı almanın dört yolu vardır. Bunlar ippon, ippon’a denk düşen iki waza-ari, daha düşük sayılar olan yoko ve kokadır. İppon yapılamadan süre tükenirse ikinci sayılar göz önünde tutulur.
Judoda dövüşün başlıca iki evresi vardır. Ayakta durulan tachi-waza evresinde amaç hakimiyet, güç ve hız kullanarak rakibi sırtının üstüne düşürmektir. Yerde geöen ne-waza evresinde ise amaç rakibi yere çivilemek ya da boyun eğmeye zorlamaktır.
Judoda rakibini yere düşürmek için çeşitli fırlatma teknikleri kullanır. Rakibini güçlü ve kontrollü bir fırlatmayla sırtından yere seren judoka ipoon yaparak karşılaşmayı kazanabilir.
Çivileme rakibi yerde tutmayı amaçlayan bir tekniktir. Her iki omzun yere 25 saniyeden uzun bir süre temas ettiği osaekomi, ipponla sonuçlanır. Daha kısa süren tutuşlar için judoka, waza-ari (20-24 sn), yoko (15-19 sn), ya da koka (10-14 sn.) kazanabilir.
Boyun eğdirme bir eklem kilidi ya da boğma ile gerçekleştirilir. Kansetsu-waza güvenlik gerekçesiyle izin verilen tek kol kilididir. Boğmalarda eşit ölçüde tehlikelidir ve shime-waza turnuvalarda yaşa ve düzeye göre sınırlandırılır.
Judo, kısmen samurayaların kullandığı yakın dövüş tekniği olan jujitsudan geliştirilmiştir

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Voleybol nasıl oynanır, terimleri nelerdir?

Atletizm nedir, atletizm'in dallara sınıflandırılması nasıldır?

Su topu nedir,nasıl oynanır kuralları nelerdir?